onsdag 27 juli 2011

Direkt från Marocko


Förra veckan premiäranvände vi en marockansk tagine som vi fått av mamma.
[Det är en nordafrikansk lergryta, så detta går lika bra att tillaga med en vanlig lergryta]


Vi började med att bryna upp lite lök i olja. Ltie lök är en underdrift, minst två tror jag behövs, och minst två vitlöksbitar, gärna fler! En kanelstång slängde vi på det.


Knepet för att få till de nordafrikanska smakerna är krydda såklart.
För att få starkast smak så mortlade vi ihop dem. Vad man vill ha för smak kan varieras, vi körde på korianderfrö, spiskummin, salt, lite socker, gurkmejram och peppar.


Sedan behövs det ju grönsaker. Det är också väldigt varierbart. Denna gryta görs med fördel även vegetarisk. Vi ville ha några grönsaker som trivdes bra i lergrytan länge, så vi valde morötter och pumpa.


Men först la vi på grytbitar [billigt nötkött] och kryddblandningen.


Krydda krydda krydda


Sen på med grönsakerna.


Lite vätska, typ vatten eller tomatkross eller buljong. Och sen locket på!


Därefter blev det skjuts in i ugnen!
Vi körde på långkok, eftersom vi hade grytbitar, som blir godast om de fått tillagas så länge så köttet trillar sönder.  Gärna ska grytan stå i nästan fyra timmar på lagom låg värme, kanske till 180 grader och sedan att höja lite extra sista timmen eller så, det får man anpassa utefter hur senigt köttet är! Vill man kan man servera coucous till, den blir godast om den får koka i en grönsaksbuljong och om man slänger i lite russin på slutet, tycker jag.  Lycka till !

3 kommentarer:

Emmie sa...

mumsigt!!
vad är det nu för märke du har på vattenkokaren? har glömt det, och är ute efter en snygg som man vill ha framme..

Styleabaad sa...

Häftigt! Kryddigt är godast!!

Ej Utgivet Material sa...

Emmie: det är en De Longhi, finns på sajten tretti.se, det roliga är att jag hittade den via bloggen EoEdiary! Fint!

Elsa: ja, eller hur! Finns så många goda smaker och kök i världen att experimentera med!